Tăierea cu jet de apă; graffiti și compendiul 2

Deși nu face parte din tema noastră predilectă în care abordăm subiectele ce vizează tăierea cu jet de apă, în deschiderea compendiului ar trebui să vă prezentăm și un gen de aplicație al acestei tehnologii. Una pe care, parte dintre noi am dori-o în practica curentă a administrațiilor locale. E vorba de curățarea cu jet de apă sub presiune a desenelor de graffiti de pe zidurile clădirilor.

Desenele de tip graffiti pe monumentele istorice sunt o plagă a societății contemporane. Chiar dacă există concursuri și festivaluri de graffiti, grafferii români aleg de multe ori să se manifeste pe zidurile clădirilor reprezentative. O idee nocivă și care afectează toate bugetele publice.tăierea cu jet de apă pentru graffiti

Noțiunea de graffiti a fost înțeleasă greșit, după cum observăm din tratarea acestui subiect de către societatea românească. În România, graffiti este de fapt o acțiune de vandalism în cele mai multe cazuri. Tocmai de aceea, dotarea primăriilor cu mașini de curățare cu jet de apă sub presiune a devenit o necesitate.

Compendiu de tăiere cu jet de apă

În primul compendiu despre tăierea cu jet de apă scriam despre materialele pentru care un waterjet cutting ar fi ideal. Și lăsam deschisă lista, căci enumerând tipurile de oțel și mărcile de betoane, varietățile de marmură și granit nu am fi ajuns la niciun sfârșit. Căci lista este într-adevăr inepuizabilă.

Textul de astăzi însă, după aluzia la o aplicație de notorietate alternativă, expune aplicații docte ale unei mașini de tăiere cu jet de apă. Căci contrar ideilor preconcepute, acest gen de prelucrare/debitare a materialelor nu este ceva specific de nișă. Altfel spus, apelarea la serviciile noastre este perfect plauzibilă, indiferent de afacerile pe care le gestionați.

Mașini unelte de tip general

Dacă aveți o idee pentru a cărei aplicabilitate este nevoie de un prototip, atunci tăierea cu jet de apă este unealta de care aveți nevoie. În multe cazuri, înainte de a defini tehnologia generală de prelucrare a unei piese, o mașină care taie cu jet de apă sub presiune ar putea fi o soluție mai ieftină și mai rapidă. Este idealul prelucrărilor, mașina cu de toate într-una singură.

Lucrări de artă

După cum am relatat și în postările noastre de până acum, tăierea cu jet de apă sub presiune este ideală activităților creative. Alegerea de a lucra cu un OMAX este calea prin care ideile artistice devin realitate. „The Runners”, statuia pentru zece mii de ani, doar unul din exemplele relatate în paginile noastre, în care Girogios Papagiannis scoatea în evidență perenitatea culturii grecești.

Tăierea cu jet de apă în arhitectură

Domeniul arhitectural, referitor la care un profan în ale tehnicii și-ar pune întrebarea „ce să faci cu tăierea cu jet de apă aici!?”, este totuși un teritoriu atât de folosit încât ar fi poate plictisitor să ne repetăm. Intarsia în marmură o tehnică pe care evoluția utilajelor a făcut-o mai simplă și mai ieftină.

Despre tăierea în diferite forme a materialelor de marmură, granit sau altă piatră decorativă veți mai avea însă ocazia să citiți în blogul nostru.

Manufactură și piese unicat

Unele dintre cele mai comune aplicații ale mașinilor de tăiere cu jet de apă sub presiune rămâne însă fabricarea pieselor de serie mică sau unicat. Este cel mai ieftin și cel mai precis mod de realizare.

Vrei să afli mai multe despre posibilitățile tehnologiilor Waterjet si FiberLaser?