Intarsia în marmură și antiteza antică

Finețea de prelucrare a tehnologiilor actuale, a lucrărilor de tăiere cu jet de apă în particular, a determinat și modificarea înțelesului unor expresii. Nu neapărat prin schimbarea sensului lor ci, mai ales, prin îmbogățirea expresiei, adăugându-se sensuri noi. Astfel, intarsia, cunoscută preponderent pentru aplicațiile în lemn, acum are referiri explicite și la marmură sau alte materiale dure. Aceasta se datorează în mare parte noii tehnologii de tăiere, respectiv cu jet de apă sub presiune.

Tăierea cu jet de apă; intarsie cu marmură

Stabilirea desenului este întotdeauna prima fază a oricărui proeict. De o importanță deosebită este colaborarea cu clientul. La urma-urmei acesta plătește, în casa lui va fi pardoseala, direcțiile estetice el le stabilește. Așadar, clientul are decizia finală. Datoria tehnicianului este aceea de a-i explica cum lucrează „cuțitul” de tăiere cu jet de apă, limitele și excelența acestuia.

intarsie

Transpunerea desenului în format inteligibil pentru mașina de tăiere cu jet de apă. Asta este treaba noastră, a celor de la EasyCut să dăm de lucru mașinii OMAX.

Tăierea și asamblarea pieselor astfel încât acestea să compună desenul stabilit inițial. Este vremea ca să căutăm imperfecțiuni, verificăm potrivirea lor exactă și le lipim în partea din spate. În mod logic, vom căuta să introducem piesele tăiate la mașina de tăiere cu jet de apă direct în găurile din marmură. Trebuie să se potrivească perfect și nu există motive să nu fie așa.

Asamblarea și finisajul final sunt poate cea mai plăcută parte a acestor proiecte. Ni se umple fața de bucurie la vederea rezultatului muncii noastre. Vom livra o pardosea grozav de frumoasă.

Cum lucrau anticii la tăierea marmurei

Cu siguranță că nici grecii și nici romanii din antichitate, ne referim la cei mai înstăriți, nu-și permiteau să aibă pardoseli din marmură tăiată cu finețe. Din simplul motiv că atunci nu se putea. Cel puțin nu cu eforturi rezonabile.

Până la apariția procedeului de tăiere cu jet de apă era aproape absurd să se vorbească despre intarsie in marmură, aceasta se tăia după tehnici în aparență greoaie și complicate. Desigur, comparația este inevitabil să curgă în această direcție căci noi, când ne raportăm la acest subiect avem în fața ochilor doar tăierea marmurei prin metode fine și precise.

taiere cu jet de apa

În „De la Pentelikon la Parthenon” – carte scrisă de arhitectul grec Manolis Korres – se descrie drumul pe care îl parcurge un bloc de piatră din carierele de la Pentelikon și până pe locul unde se va ridica templul. Este în mod evident o încercare de descriere a metodelor de lucru ale vechilor meșteri pietrari, cei care au creat cel mai celebru templu din marmură din toate vremurile. Autorul cărții este șeful Proiectului de Restaurare al Parthenonului din Atena, ceea ce i-a oferit arhitectului posibilitatea de a scrie pe această temă nu mai puțin de 11 cărți și peste 100 de articole de specialitate.

intarsie prin taiere cu jet de apa

De-a lungul a 20 de ani de restaurare a Parthenonului, tăierea marmurei altfel decât cu jet de apă a fost descrisă cu suficientă precizie de către Manolis Korres. Specialiștii afirmă că această carte este o secvență ilustrată vie desprinsă din lumea aparent fără viață a marmurei.

Ceea ce în antichitate era atribuit doar sculptorilor, artiștilor în general, respectiv finețea unei tăieturi în piatră, astăzi o intarsie in marmură se dovedește a fi un atribut accesibil profesioniștilor de un anumit nivel. Adică și al celor care prelucrează marmura cu mașinile de tăiere cu jet de apă.

» Citeste si „Pardoseli si elemente decorative la nivel de arta

Vrei să afli mai multe despre posibilitățile tehnologiilor Waterjet si FiberLaser?