„Lucea” cu jet de apă și laser

Anthony Howe este probabil unul dintre ultimii artiști în metal care ne-a captat atenția, iar conexiunile lui cu tehnica de taiere cu jet de apa este motivul pentru care apare în blogul nostru. Mai mult, virtuala legătura cu tehnologia a artistului se datorează imenselor sale cunoștințe despre prelucrarea metalelor. Spuneam despre artistii care lucrează în metal că una dintre marile lor provocări este adaptarea la nou. Iar waterjet cuttingul pare a fi chiar „ultimul răcnet” în materie de debitare și prelucrare a metalelor.

taiere cu jet de apa si sculptura

Semne printre artiști

Despre cea mai cunoscută lucrare a lui putem spune că majoritatea publicului nu cunoaște autorul și (să fim sinceri) nici nu are idee că de fapt e vorba despre o operă de artă. Ne referim la sculptura cinetică „Lucea” folosită în cadrul ceremoniilor de deschidere-închidere a JO de la Rio.

Comitetul Olimpic Internațional i-a făcut deosebita onoare lui Howe de a-i încredința proiectarea și realizarea cazanului flăcării olimpice. Pentru realizarea acestui ansamblu unde ardea flacăra olimpică, Howe a folosit tehnici combinate, atât de taiere cu jet de apa cat si taiere cu laser.

Sculptorul este un american născut în Salt lake City în 1954.

Howe face parte din artiștii care și-au schimbat semnificativ cariera abia când s-a mutat din orașul său. Astfel, deși este licențiat în artă, el a trăit ani buni de zile din picturi de peisaje rurale. Sculptura în metal, taierea cu jet de apa, taierea cu laser, nu pot fi asociate cu Howe în niciun fel. Apoi, la mutarea sa în New York (1985) Howe se apropie de sculptura cinetica. Si nu se mai dezlipeste de ea, taierea cu jet de apa oferindu-i din ce in ce mai multe posibilitati. Și multe lucrări, deci și mulți bani…

Howe și tehnica

Scupltura cinetica a lui Howe are în componentă din ce în ce mai multe piese realizate la mașina de taiere cu jet de apa. El însuși este un as al folosirii computerului și-și proiectează singur piesele componente.

Nu știm ca artistul să posede chiar el o mașină cu care să-și facă singur părțile componente ale statuilor sale cinetice. Nici nu are nevoie, la drept vorbind, important este că știe ce vrea. O firma specializată în debitarea cu jet de apă va produce exact elementul pe care-l dorește.

Vrei să afli mai multe despre posibilitățile tehnologiilor Waterjet si FiberLaser?