Waterjet și arhitectură

Arhitectura și waterjet-ul sunt chestiuni compatibile și care, mai mult, vor cunoaște o asociere semnificativă în viitor. Cel puțin în Occident și peste Ocean. De ce nu și la noi, de ce nu găsim lucrări de arhitectură legate care includ componente obținute din colaborări cu firmele prestatoare de servicii waterjet!? Pentru că, în mare măsură, arhitectura și în general construcțiile presupun bani, presupun investiții. Ori, investițiile publice din România sunt absolut jenante în ultima perioadă.

În ceea ce privește arhitectura de mai mică anvergură s-ar putea să fie ceva lucrări de arhitectură care să înglobeze și operațiuni de tăiere cu jet de apă. Dar, dacă acestea există, cu siguranță nu sunt cunoscute publicului larg. Anonimatul are și el o cauză cvasiuniversală: lipsa banilor! Prea puține lucuri devin cunoscute fără investiția în publicitate.

wigwam waterjet

Wigwam făcut din piese tăiate la waterjet

Wigwam cu piese tăiate waterjet

În America, includerea noilor tehnologii vine (de unde credeți!?) chiar și din inițiativa celor mai vechi locuitori ai continentului. Grupul „Indigene studios”, o mână de oameni, urmași ai vechilor indieni americani și-a propus ca prin lucrări ambițioase în primul rând de media, să readucă în prim plan cultura indienilor. Este vorba de acea cultură veritabilă.

Wigwamul campusului de expoziții din Columbus (Indiana) este integral realizat din componente metalice tăiate și prelucrate prin waterjet. Proiectul este important pentru că, spun arhitecții, wigwamul reușește să transmită ideea supraviețuirii culturale. Și tocmai printr-o structură metalică modernă, premiată la a 21 ediție a Structural Engineering Awards.

Structura are o dimensiune de aproximativ 10 metri diametru la bază, 1,5 metri la vârf și o înălțime totală de 15 metri. Lucrarea este deosebit de interesantă și este catalogată a fi de un modernism deosebit. Exponatul de la Columbus a primit și premiul Miller pentru design.

fatada waterjet

Frizeria din Linz

Una din lucrările deosebite ale grupului de arhitecți de la xArchitekten este cea prezentată în Dezeen.com, un salon de Hair Style din Linz, Austria. Lucrarea constă din câteva zeci de profile laminate din aluminiu și care au fost tăiate cu o instalație de tăiere cu jet de apă sub presiune.

Este de fapt un decor exterior salonului. Piesele din aluminiu sunt astfel proiectate și tăiate la waterjet încât, privite de la un unghi mai mare de 5 grade dau senzația de val. Unduirea plăcilor induce ideea de păr în trepte. Dă senzația de mișcare.

Ideea de fațade care oferă iluzia unor valuri, de mișcare, de relief realizat prin piese de metal prelucrate la waterjet, nu este foarte nouă. Ea este folosită și de designer-ul Alex Manoosh. Acesta, un arhitect francez specializat în design industrial și cu lucrări în SUA, Europa și Asia, pare a fi un exemplu tipic de rebeliune în arhitectură.

waterjet raft pentru vinuri

Design interior de la MilcoWaterjet

Una dintre cele mai apreciate firme din domeniul serviciilor de tăiere cu jet de apă sub presiune este MilcoWaterjet. De exermplu ultima lor lucrare deosebită este un rastel pentru sticle de vin. Comanda venea de la un restaurant elegant și unde se serveau vinuri scumpe.

Era nevoie de un raft pentru o enotecă de design modern. Lucrarea avea nevoie de o precizie deosebită. Adică exact calitățile pe care le oferă o mașină de tăiat cu jet de apă sub presiune.

Vrei să afli mai multe despre posibilitățile tehnologiilor Waterjet si FiberLaser?