Trofee, de la daltă la tăiere cu jet de apă

Dacă observăm cu atenție semnificația cuvântului trofee realizăm că nu mai este deloc cel original. Cele mai multe trofee ale vremurilor de demult se tăiau în piatră. Trecem peste ideea primordială a semnificației de trofeu, respectiv armura dușmanului și stiva de arme capturată de la acesta. Sensul de acum al câștigării unor trofee s-a mutat în altă sferă, respectiv aceea de a te remarca în fața colegilor, de a obține victoria în fața altor sportivi.

Probabil că victoria este sensul cuvântului recomandat pentru trofee. Iar ca să imortalizăm o victorie contemporană a devenit și destul de facil, în sensul că nu munca în sine s-a simplificat sau bagatelizat. Procesul efectiv de realizare a unui trofeu a devenit relativ simplu. Ca să facem legătura cu primele cuvinte ale textului de față, acum, mare parte dintre trofee, din ceea ce ne-a rămas din trecut, observăm că ele s-ar fi putut realiza prin tehnologia modernă de tăiere cu jet de apă.

Elementul de forță al rândurilor noastre acesta și este, dispozitiviele de tăiere cu jet de apă au transformat ceea ce înțelegeam noi prin a confecționa trofee. Dacă sunteți atenți, o parte importantă dintre vechile simboluri prezente pe vechile ansambluri arhitectonice suferă de un anume repetitism, veșnica sabie, calul cabrat în comparație cu un inamic căzut la pământ, etc. Este tributul datorat de tehnologia vremii și mijloacele practice de transmitere a informațiilor, toate influențând modul de abordare a oricăror trofee.

Trofee… ieftine sau cu sens?

trofee

trofee realizate prin taiere cu jet de apa

Tăierea în piatră cu jet de apă cu particule abrazive a transformat definitiv procesul de creație, de realizare a unui obiect decorativ. Și nu vorbim doar despre imaginea unor trofee din piatră, ci despre premii în general putem spune că au suferit o metamorfoză. Un trofeu poate fi o cupă, o minge de fotbal, o gravură în metal, orice ar putea trezi o amintire plăcută celui care este astfel recompensat.

Nostalgicii ar putea pune întrebarea: de ce să aruncăm o competiție în ridicol prin acordarea de trofee ieftine? Ce importanță ar putea avea să acorzi o simplă amintire la un concurs de biciclete, de exemplu, ceva pentru care organizatorii și producătorii de trofee nu au investit semnificativ decât în mașina de tăiere cu jet de apă!?

Să faci un trofeu prin cea mai modernă tehnologie de tăiere nu este deloc o ridicularizare a muncii de creație artistice a designerului sau a victoriei celui care merită onoarea acordării. Dimpotrivă, tehnologia actuală este văzută ca un mijloc mai profund de imortalizare a unui moment decât valoarea intrinsecă a obiectului primit ca recompensă. Tehnologia, software-ul și apa cu particule abrazive au făcut totul mai creativ, mai productiv și mai ieftin.

Și să mai eținem că niciunul dintre cei care au primit sau admirat un trofeu nu se vor gândi decât la momentul victoriei la care se referă acesta. Iar cei tehnici, da, se vor gândi la mașina de tăiere cu jet de apă, la obținerea premiilor în general…

>>> Debitarea cu jet de apă, o metodă ieftină și modernă

Vrei să afli mai multe despre posibilitățile tehnologiilor Waterjet si FiberLaser?