Taierea cu jet de apa la pești!

O alta viziune despre taierea cu jet de apa, alta decat v-ati obisnuit. V-ați întrebat vreodată cum naiba au peștii congelati exact atâta greutate câtă trebuie? Exact atât cât scrie pe ambalaj că au, că le lipsește exact capul și exact coada care era prea mare? Dacă v-ați fi gândit la chestia asta ați fi ajuns la o constatare groaznică: păi ce salarii de nimic au tăietorii de capete de pești! Desigur, dacă ați fi știut că la mijloc e procesul acela prin care se taie cu jet de apă v-ați fi întors gândurile-n altă parte. Și v-ați fi gândit doar la salariul dvs.! Nu v-ați mai fi băgat nasul în treburile altora…

Trebuie să lămurim însă aspectul acesta (oare chiar trebuie!?), nu de alta, dar să ne dăm seama și noi cum de sunt așa de ieftini. Căci peștii congelați chiar sunt ieftini, doar nouă ni se pare că-s scumpi! Cum de altfel înclinăm să spunem despre orice pe lumea asta.

Sortarea și tăierea, procese complet automatizate!

Ar fi prea puțin să spunem că tăierea peștilor oceanici pe bandă, pe vapor, la lumina unor becuri chioare este un proces automat. Este mai mult decât atât, e chiar un proces complet computerizat și unde tăietorii de frunze la câini nu au ce căuta. Vioara întâi la tăierea capului de pește sunt un computer și un sistem de tăiere cu jet de apă. Bineînțeles și niște senzori.

După cum se vede în figura de mai jos, procesul tehnologic este bine conturat în trei zone. Prima, cea de detecție, analizează prin senzori configurația geometrică. Nu e foarte complicat, dacă veți accepta faptul că până și pe Loganuri se pot monta senzori de parcare, atunci ce mare lucru ar fi să-ți dai seama de forma unui pește!? Mai ales dacă ești robot…

schema cu taierea cu jet de apa

Etapa a doua este cea de procesare. Un sistem de tăiere cu jet de apă a primit deja informațiile unde este capul și când trebuie tăiat. Și dacă e coada foarte lungă. Iar comandat prin calculator face ce știe: taie!

Ultima etapă, sortarea, nu prea este cu tăiere, eventual un jet de apă să mai dea jos din bale. Cred că intervine iarăsi la faza cu fileul de somon. O sa mai vedem…

Taierea cu jet de apa la portionare

Desi nu e chiar scopul acestui blog sa laude industria alimentară, căci noi ne ocupăm de realizarea de obiecte decorative, totusi textul are un scop. Asa cum spuneam mai sus, taierea cu jet de apa se foloseste excelent la preparare si sortare de carne. In cazul nostru a fructelor de mare, a pestilor.

Mesajul acestui text este acela că, iată, acest procedeu revoluționar (deja aproape obișnuit!) se poate folosi și la corpuri fără consistență deosebită. Și am vrut să vă și amuzăm puțin, căci ce-ar fi viața asta fără să ne mai și estindem!?…

Vrei să afli mai multe despre posibilitățile tehnologiilor Waterjet si FiberLaser?