Tăierea cu jet de apă la pizza și prăjituri

Tehnologia de taiere cu jet de apa face parte dintr-unul dintre cele mai dinamice domenii de producție de mașini unelte. Din acest punct de vedere producătorii de astfel de utilaje se mândresc cu un ritm de creștere deosebit. Motivația dezvoltării industriei este relativ simplă, ea ține cont de viteza de tăiere a marii majorități a tipurilor de materiale.

Despre un avantaj ceva mai puțin știut însă până acum ne propunem să vorbim în continuare. Este vorba de caracterul septic al ceea ce pot oferi sistemele de water jet cutting și ne referim la industria alimentară. Deși, ne face plăcere să credem că deja sunteți familiarizați cu multiplele avantaje oferite de procedeu. În parte, probabil, și datorită lecturilor din materialele site-ului nostru.

Taiere cu jet de apa… recomandată (și) în industria alimentară

Deja de multă vreme jeturile de apă sunt folosite în procesle de fabricație ale alimentelor. În special la debitarea/sortarea lor. Cuțitele cu apă sub presiune taie o multitudine de tipuri de alimente sau preparate, inclusiv pizza, prăjituri, țelină sau peștele congelat.

taiere cu jet de apa carmangerie

Marele avantaj este acela că, din punct de vedere microbiologic, nu reprezintă niciun pericol. Nu există cuțite de tăiere precum în tehnologiile clasice, mediile tehnologice sunt mult mai curate și se pretează mai bine la igienă. Deci, folosirea apei pure la presiunea de mii de bari oferă siguranță în ceea ce privește contaminarea.

Dealtfel, tehnologia de taiere cu jet de apa sub presiune nu doar că este aprobată (în SUA) de către agenția „Food & Drug Administration”, ci chiar este recomandată de către aceasta. Pentru o calitate mai bună a produselor alimentare, după cum aflăm dintr-un articol al revistei Accu-Tab despre răspândirea accelerată a procedeului.

Din acest articol aflăm și că toți producătorii care au ales water jet cuttingul au ales randamente mai mari ale proceselor de fabricație. Au ales un mediu mai sănătos și o precizie mai bună. O metodă de tăiere cu adevărat unidirecțională, niciodată nu dă „pe lângă”…

Water jet cuttingul și precizia

Revenind la opțiunea de tăiere a produselor alimentare cu un „cuțit” cu apă sub presiune, este firesc să ne punem întrebarea: De ce ar vrea cineva să taie o pizza cu acest procedeu? Sau o prăjitură? Marele avantaj al lipsei cuțitului din oțel (deci, adio bacteriilor!) ar putea fi suplinit printr-o concentrare mai mare pe asigurarea condițiilor de igienă.

La procedeul de taiere cu jet de apa nu există comprimarea particulelor interioare dintr-un aliment. De câte ori după tăierea unei felii de tort (sau pizza), n-ați avut senzația că vecinul a primit mai mult!? Că la el este partea mai bună, căci cea mai suculentă porțiune s-a rupt spre acesta!? Da, sunt mici senzații răutăcioase, dar de care grumanzii țin cont. Iar prin urmare și producătorii/distribuitorii de alimente. Procedeul de tăiere cu jet de apă sub presiune oferă precizie nu doar la debitarea metalelor, ci și la „pizza diavolo” sau tortul de ciocolata.

Așa cum vedeți din linkul spre materialul video pe care vi-l recomandăm.

 

Vrei să afli mai multe despre posibilitățile tehnologiilor Waterjet si FiberLaser?