Contractele de tăiere cu jet de apă, spionate de ruși?

În vremurile de nu foarte demult, preuspunând că ar fi existat și în România tehnologia de tăiere cu jet de apă sub presiune, să spui în gura mare că ai lucrat și ai avut contracte cu armata… ar fi însemnat să intri la zdup! Cu siguranță. Căci chestiunile astea erau așa de secrete, atât de supravegheate încât e inutil să le mai comentăm noi acum. Atât să rețineți: nu puteai să spui nimic despre relația ta cu armata, dacă aveai una, căci riscai să ai mari belele din pricina asta. Iar canalul Dunăre-Marea Neagră ar fi fost un fleac…

Ideea acestui text a venit observând că firma „Austin WaterJet” din San Antonia, Austin, Texas, și-a publicat pe site-ul lor unele exemple de contracte pe care le-a avut cu armata americană. Mai mult, sfidând orice regulă de secretomanie, au spus și câți bai au câștigat din relația lor contractuală cu armata. Bani obținuți, firește, din lucrări de piese realizate prin tăiere cu jet de apă sub presiune.

Noi, civilii, ne uităm ca mâța la calendar, nu pricepem nimic ce este acolo, ce piesă au făcut americanii ăștia. Și cu care se mai și laudă. Nu știm nici ce fel de mașină au, o fi OMAX, nu știm că nu ni s-a spus și n-am stat să scotocim prin site. Dar spionii (credem că doar cei ruși) probabil că și-au scos notes-urile și au notat. Să nu vorbești în somn soldatule, că dușmanul te ascultă! Așa ar fi spus, acum, un locotenent din armata română care ar fi avut în grijă un pluton de răcani. Ca să nu mai vorbim de sergenții de companie, care ar fi răcnit din toți bojocii chestia asta. Ăștia oricum sunt loviți de dambla.

tăiere cu jet de apă

Să reținem că Austin WaterJet a tăiat ceva material din aliaj pe bază de titaniu. Ca să scutească din timp și energie, au pus plăcile (de aproximativ 6 mm grosime fiecare) una peste alta până au făcut o stivă groasă de 20 cm. Eroarea de tăiere cu jet de apă sub presiune a fost de 0.2 mm aflăm din materialul cu pricina. Pe care l-au mai și pus pe net, stârnind lăcomia rusească…

Au pus ei și o poză, dar nu pricepem nimic și ne abținem de la comentarii!

Rușii știu tot despre Deveselu

O altă firmă, luată la întâmplare, care oferă servicii de tăiere cu jet de apă sub presiune se laudă și ea cu contractele pentru armata americană. FedTech Industries oferă și servicii de tăiere cu laser, spre deosebire de cei de mai sus. Lucrează pe o gamă parcă mai extinsă de materiale, respectiv oțeluri carbon, titan, inoxidabile și materiale compozite exotice. S-ar putea însă ca repertoriul lor să fie doar mai detaliat publicat pe site.

Remarcabil pentru firmele americane care oferă servicii de water jet cutting, așa cum sunt la noi cele de tractări auto, este faptul că au în componență un număr redus de salariați. Până-n 10.

Apoi, dacă sunteți cu adevărat spioni ruși, veți putea aborda cu exactitate persoanele de la care să furați secretele. Identitatea lor nu este deloc ascunsă, pozele cu angajații, rolurile lor în firme, care apasă pe buton la mașina de tăiere cu jet de apă, chiar și adresele lor de acasă sunt puse la vedere. Și ne putem închipui că fiecare american are prețul lui. Nu ne îndoim că ar vinde orice ca să facă bani. De ce să nu spună și ei că, nah, am făcut pentru armată 200 de șaibe și cinci garnituri de titan pentru racheta sol-sol a lui Donald Trump!? Aia pe care o va trimite în ianuarie la coreeni…

Pe baza raționamentului de mai sus, ne putem închipui deci că scuturile de la Deveselu nu mai sunt un secret pentru nimeni. Și tot pe baza raționamentului mai înainte dezvoltat, mai ajungem la o concluzie: pentru ce ne-au chinuit nemernicii ăia în armată? Că oricum americanii știu tot și după cum se vede sunt și slobozi la gură… Că se laudă la infinit cu OMAX-ul lor…

» S-au ieftinit dronele…

Vrei să afli mai multe despre posibilitățile tehnologiilor Waterjet si FiberLaser?