Sculptura prin taiere cu jet de apa

don drumm si taiere cu jet de apa

Taiere cu jet de apa este deja unul din mijloacele de expresie ale artistilor moderni. Evident, ne referim la artistii in metal, adesea lipsiti de publicitatea cuvenita. Deocamdată, din România, sculpturi sau ceva deosebit în acest sens nu avem cunoștință să existe. Deși, pentru elemente de arhitectura sau parți componente ale unor ansambluri sculpturale, taierea cu jet de apa se potriveste ca o manusa.

Evoluția manufacturii si a creatiei in acest sens este insa impresionanta. Însă, cu precădere peste Ocean sau în Europa Occidentală. Trebuie să menționăm totuși că sculpturile moderne din metal, adesea cu idei futuriste sunt mai greu acceptate de public. Să ne amintim doar de polemica creată în jurul amplasării în centrul vechi al Timișoarei a unui număr de sculpturi din metal. Moderne, desigur, dar la care proecedeul de realizare nici măcar nu a fost discutat. Publicului neavizat îi este, deci, absolut indiferent dacă sunt făcute prin turnare sau prin taiere cu jet de apa.

Don Drumm si „Gradina fanteziei”

Publicul român se va întreba mereu, în legătură cu cazuri precum cel prezentat aici, dacă el chiar este real. Resprectiv dacă „Grădina fanteziei” a artistului american Don Drumm a fost expusă la un spital de bolnavi de cancer în primul rând din motive umanitare? Sau pe gratis, de marketing? Contribuabilului român îi este greu să accepte ideea că a fost chiar comandată această sculptură în metal. În România este greu de înțeles că un spital ar putea comanda o operă de artă doar pentru a o expune spre deliciul pacienților. Desigur, avem cu totul alte condiții…

taiere cu jet de apa

Știm cu siguranță că „Grădina fanteziei” a fost realizată, în cea mai mare parte prin procedeul de taiere cu jet de apa. Că 55 de mii de dolari este mult sau puțin pentru o asemenea operă de artă, nu este cazul discuției noastre…

Don Drumm s-a născut în 1935 în Ohio, iar soția sa provine dintr-o familie cu puternice legături cu arta. Lisa Drumm a avut tatăl pictor și profesor de artă iar mama critic și publicistă pe teme artistice pentru presa din Erie Pennsylvania. Apoi, din acest punct de vedere, familia Drumm este foarte fericită, copii și nepoți având cariere artistice. Familia Drumm are chiar si o afacere online unde comercializeaza (printre altele) obiecte realizate prin taiere cu jet de apa.

Un amănunt despre Don Drumm, după terminarea colegiului a făcut doi ani de facultate la medicină. A abandonat dedicându-se artei. Este licențiat în design industrial. A aprofundat tehnica de taiere cu jet de apa, materialul său preferat fiind aluminiul.

Așadar, sculptorul american și-a expus lucrarea realizată aproape integral prin taiere cu jet de apa într-un spital de boli canceroase. Bolnavii pot privi soarele în fiecare dimineață, grație sculpturii în metal a lui Don Drumm.

Vrei să afli mai multe despre posibilitățile tehnologiilor Waterjet si FiberLaser?