Comparatie intre o taiere cu jet de apa si vechile procedee

Taiere cu jet de apa… in general este un procedeu care da rezultate exceptionale, de o finete cum greu își putea imagina un tehnician că se poate obține. Iar asta cu numai câțiva ani în urmă. Priviți prima fotografie cu bicicleta. Este lucrata fin, cu o masina de taiere cu jet de apa. Detaliile din bronz sunt atat de precise incat obtinerea lor prin alte metode ar fi deosebit de scumpe.

taiere cu jet de apa

Sa presupunem ca bicicleta din imagine ar fi realizata prin orice alt mijloc. Sa tai o astfel de miniatura prin metode de lacatuserie ar lua un timp relativ indelungat. Nu mai discutam despre faptul ca doar metodele clasice obisnuite nu ar fi suficiente. Obtinerea bicicletei ar fi de fapt o mixtură de prelucrari mecanice, incluzand freza, cositorirea, pilirea, taierea clasica. Și închipuiti-va ce inseamna operatiile de finisare, de inlaturare a bavurilor!

Prin metoda utilizata in atelierele noastre totul ar dura doar cateva minute. Taierea cu jet de apa reprezinta tehnica la superlativ. Pare a fi mai greu de realizat desenul decât executia in sine.

De la grosier la superfinețe

Sa evoluam in scurta noastra dizertatie. Sa introducem mica bicicletă din bronz într-o placă de sticlă. Se poate!? Desigur, dacă ținem cont de câteva particularități specifice ale sticlei, relativ la tăierea acesteia cu un jet de apă abrazivă. Probabil că dificultatea cea mai mare ar fi aceea că sticla se taie mai dificil inclusiv cu un jet de apă. Explicația este simplă și ține de uzul general al sticlei.

taiere cu jet de apa

Tăierea sticlei este dificilă pentru că, din construcție, ea a fost proiectată ca la rupere, spargere, să dea muchii teșite. Pentru a nu răni pe nimeni. Aceasta este și explicația pentru care atunci când se sparge un parbriz la mașină, cioburile nu produc tăieturi. Este așa numita securizare a sticlei. Proprietatea se obține printr-o răcire specială, asemănătoare călirii la oțel.

Revenind la exemplul cu bicicleta introdusă într-o placă de sticlă, vă imaginați că fără o mașină de tăiere cu jet de apă nu s-ar fi putut realiza. Nu s-ar fi putut realiza doar la modul estetic și economic, căci practic multe se pot face. Depinde însă și cum arată produsul final.

Exemplul următor este mult mai edificator în acest sens și vă dă o idee despre tăierea cu jet de apă comparativ cu procedeele clasice. Cei mai în vârstă îți amintesc măciuliile de la schimbătoarele de viteze la mașini. Erau tăiați tot felul de trandafiri, ghiocei, steme heraldice sau mici monștri și erau introduși în plexiglas.

Comparația „biciletei” cu „trandafirul” din textul nostru ne scutește de orice alte comentarii. Pe lângă tăierea la masina cu jet de apa… vechile procedee produc mai degrabă kitsch-uri.

Vrei să afli mai multe despre posibilitățile tehnologiilor Waterjet si FiberLaser?