Arta metalică și mariajul ei cu luxul

După toate aparențele, firma Profiljet din Franța, specializată în servicii de tăiere cu jet de apă sub presiune domină cea mai mare parte a lucrărilor și serviciilor de gen din regiunea Bouches du Rhône (Gurile Ronului). Le domină în sensul de calitate și relevanță. La Profiljet vin artiștii și producătorii de bunuri de consum, mai cu seamă cei care născocesc obiecte insolite.

taiere cu jet de apa sub presiune

Echipa Profiljet își prezintă pe site cele mai îndrăznețe produse. Să ne oprim la un banal suport pentru ziare și reviste. Aceste obiecte, atât de populare și de la modă în anii anteriori, suferă e drept de un oarecare regres. Motivul este evident, reducerea numărului de publicații, trecerea lor în mediul online. Însă, în afara sufrageriei dvs., care dacă este decorată cu un astfel de obiect primește dintr-odată o notă de eleganță și de monden, mai există câteva locuri unde un suport de ziare și reviste va fi mereu un accesoriu util: sălile de așteptare, saloanele, cluburile, în general locurile unde se întâlnesc oamenii!

Așteptarea la dentist, la croitor, la avocat va fi întotdeauna mai ușoară dacă ai la îndemână o revistă pe care să o răsfoiești. Mai ales că, informațiile din revistele tipărite sunt mereu cu totul noi li diferite față de cele din varianta online. Explicația este simplă și are conotații financiare și de marketing al celor mai serioase redacții. N-ați remarcat că o revistă sau un ziar online cu un articol extrem de interesant ori va trebui să plătiți ca să-l citiți, ori va trebui să cumpărați ziarul!?

suport ziare taiere cu jet de apa

În spiritul celor spuse mai sus, firma Profiljet a pus la punct un îndrăzneț plan de marketing pentru a vinde produse deosebite. Tăiate cu jet de apă sub presiune, apar astfel printre cele mai „haioase” suporturi pentru ziare și reviste. Ele sunt create de artiști tineri sau trecuți de prima tinerețe, afirmați sau care acum își încep ascensiunea. Un suport în formă de Volkswagen dubiță este vedeta de vânzări a francezilor. Creator este Quirin Mayer, despre care vom vorbi puţin mai jos.

Realizări oarecum similare de suporturi pentru ziare și reviste, în sensul că sunt făcute la waterjet, veți găsi și la alți producători, nu neapărat din Franța. Mai mult, uneori, acestea aduc cu adevărate opere de artă. Unele se vând la licitații pe bani grei, deși în acest din urmă caz nu mai vorbim de tăierea cu jet de apă. După cum observați, un banal suport pentru ziare și reviste nu mai este neapărat un lucru ieftin. De acum, odată cu dezvoltarea mediului online, el face parte din recuzita de lux. Fie că este făcut din lemn sculptat, din oțel forjat sau metal cu linii teșite dar precise obținute prin tăiere cu jet de apă.

Genial prin tăiere cu jet de apă

Niciun obiect sau serviciu realizat prin tăiere cu jet de apă sub presiune, nicio lucrare ambițioasă sau vreun proiect de acest gen nu va putea fi realizat fără o idee genială. Desigur că mare parte dintre noi ne punem întrebarea: cine sunt acei oameni care creează obiecte? Dacă am pomenit mai înainte de artiști, e cazul să pomenim unul cu adevărat deosebit.

quirin mayer

Quirin Mayer, artistul „pensionar”

Unul dintre cei mai interesanți artiști promovați de Profiljet este Quirin Mayer. Este vorba despre un tip absolut inovator și de o vitalitate remarcabilă. Este elvețian, a făcut facultatea de studii economice și a fost director de companie până în 1987. Rețineți, la vârsta de 60 de ani a decis să abandoneze afacerile și să deseneze!

Cariera artistică a lui Quirin se derulează lin, în locuința sa din Monaco, unde „s-a retras”, iar din însăși locația domiciliului său deducem că a avut o viață profesională plină de succese financiare. Quirin spune despre el în interviurile pe care le găsiți în site-ul personal, că desenele lui sunt altfel, sunt citite de calculator și, dacă sunt bine făcute, sunt redate în sculpturi prin intermediul înaltei tehnologii. Apoi, o mașină waterjet transpune gândurile în forme dure: oțel, aluminiu, ceramică…

arta metalica taiere cu jet de apa sub presiune

Quirin afirmă că, în afară de oțel și aluminiu, îi place să lucreze și în ceramică. Iar locul său de creație preferat este la Grasse. Una din ciudățenii? Nu neapărat, acolo a găsit o echipă de lucru nemaipomenită, acolo sunt și câteva cuptoare (electrice sau cu cărbune de lemn) care conferă proprietățile statuilor sale. Respectiv, la Grasse aplică tratamente termice lucrărilor sale.

Pentru cine nu înțelege ciudățenia cu Grasse să spunem că localitatea este considerată a fi capitala mondială a parfumurilor. Totuși, ținând cont de specificul localității, am putea spune că prezența a câtorva cuptoare pentru tratamente termice și finisarea pieselor tăiate cu jet de apă sub presiune sunt în mod evident o ciudățenie.

Între parfumuri și vedete de cinema

Problema care-i interesează totuși pe artiști (deși mare parte din ei nu vor recunoaște niciodată) sunt banii! S-ar putea trăi din vânzarea de suporturi pentru ziare? Sau, mă rog, din vânzarea unor obiecte deosebite, a unor prelucrări de gânduri transpuse prin tehnologia de tăiere cu jet de apă în forme dure, așa cum spunea Quirin!? Probabil că nu. Iar artistul nostru este dovada cea mai elocventă a posibilității de îmbogățire prin artă.

taiere cu jet de apa la Mougins

După cum spuneam, elvețianul născut în 1927 s-a stabilit la Monaco. Acest lucru s-ar putea să nu spună prea multe, cel puțin referitor la legătura pecuniară dintre arta creată și domiciliul artistului, știut fiind că la Monaco trăiesc zeci de miliardari ai lumii. Așadar, sărind peste situația financiară fericită pe care a avut-o când „s-a lăsat de lucru”, suntem înclinați să credem că Quirin Mayer câștigă frumos și din desenele și gândurile sale transpuse în metal.

Una din principalele locații de expunere a creațiilor sale este micuțul orășel Mougins. Iar dacă nu știți nimic despre Mougins, trebuie să aflați că este locul unde au ales să locuiască zeci de miliardari, vedete de cinema, afaceriști sau doar artiști. Desigur, farmecul localității aflată la 6 km de Mediterana, între Cannes și Grasse, nu trebuie să-l dezvoltăm noi aici, e vorba doar de două „capitale” ale luxului mondial. Aici, la Mougins, expune și Quirin Mayer, lucrări de un deosebit rafinament și cu o puternică tentă abstractă. Evident, realizate la o mașină de tăiere cu jet de apă sub presiune.

După cum se vede, poți fi artist cu bani dacă-ți merge și mintea și nu primează doar emoția. Dar, credem, totul este ca scânteia să se aprindă și ăntr-un loc potrivit. Iar locația din sudul franței este una cât se poate de potrivită, după cum, sperăm, s-a înțeles din text.

Vrei să afli mai multe despre posibilitățile tehnologiilor Waterjet si FiberLaser?