Armata americana are o masina ca a noastră!

Înainte de a vorbi despre taiere cu jet de apa sa facem o remarca. Aproape fiecare dintre noi, în special cei care pun mâna pe câte o cheie fixă și trebăluiesc prin casă sau la câte vreun utilaj, au descoperit „calitatea” sculelor chinezești. Este vorba de mărfurile încadrate în așa numitul curent chinezism, care se referă cam la tot ce este de proastă calitate. Cine are ghinionul să schimbe un șurub ceva mai bine strâns, de exemplu, cu o cheie fixă cumpărată din bazar la cel mai mic preț, să știți că acela va avea destul de mult de lucru.

Tehnologia de taiere cu jet de apa sub presiune nu poate influența calitatea unei astfel de chei fixe, dacă vă gândiți cumva că acesta este subiectul textului de față. Vrem doar să remarcăm cum aviația americană folosește o mașină de debitare cu jet de apă OMAX, la fel ca noi! Așa cum se observă din imaginile unei pagini care aparține aviației americane. În care ni se arată cum se lucrează la o mașină de tăiere cu jet de apă. Despre cheia care se vede în imagine, cea prelucrată de sergentul american, am putea discuta alte chestiuni.

O taiere cu jet de apa ca-n filme…

Prin taiere cu jet de apa sub presiune nu schimbăm calitatea materialelor tăiate, este un element care trebuie înțeles. Prin water jet cutting doar se taie mai repede și mai precis. Se taie mai fin și se fac tăieturi cum nu v-ați putea închipui. Altfel spus, productivitatea muncii este deosebită dar ea nu influențează structura materialelor supuse debitării.

operator de taiere cu jet de apa sub presiune

Sergentul operator american in timpul unui program de instruire la masina de taiere cu jet de apa sub presiune

Să luăm drept exemplu cheia fixă pe care o face sergentul american al US Air Force. Cine a desfăcut o piuliță în viața lui va înțelege exact ce vorbim. După ce se vede în imagini și ce rezultă din textul paginii web, tehnicianul laudă calitatea mașinii de tăiat cu jet de apă pe care armata americană a cumpărat-o, lucru cu care suntem de acord. Însă cheia pe care o lucrează va desface doar piulițe strânse ușor, pe filete curate (și poate date cu vaselină) și de la mecanisme statice. Adică fără vibrații, fără alte solicitări mecanice.

O cheie fixă trebuie să aibă o proprietate foarte importantă: decalibrarea să fie cât mai dificilă! Asta presupune că ea este confecționată dintr-un material dur, care este puțin sensibil la forța pe care o întâlnește din partea piuliței ce nu vrea cu niciun chip să se desfacă. Atunci „scapă cheia”, când este făcută din material moale! Și nu va reuși să desfacă piulița. După câteva utilizări eșuate, o cheie fixă de 10 va deveni una de 11-12 și tot nu veți putea desface mare lucru cu ea, eventual șuruburi pline de vaselină. Până vă veți enerva și vă veți cumpăra o cheie „ca lumea”.

Americanii s-au damblagit!?

Sergentul tehnicician din imagini face probabil exerciții de lucru la mașina de tăiere cu jet de apă. Da, este cea mai probabilă explicație, căci o cheie fixă făcută din tablă valorează exact atât, cât o tablă!

O cheie fixă bună are de obicei inscripționată o etichetă de genul „chrome vanadium” ceea ce înseamnă că este făcută din oțel înalt aliat. Cheile fixe care au inscripționată eticheta „dropped forged” ar fi bine să fie din oțel forjat, așa cum se făceau pe vremuri de către fierarii clasici. Dar acestea nu le veți găsi la prețurile din bazarul amenajat într-un fost magazin universal sau alături de piața de alimente. O cheie fixă „dropped forged” va fi fără îndoială făcută la o matriță. Ca să fie ieftină. Foarte ieftină…

Așadar, dacă e să ne luăm după text și imagini, după sensul lor, armata americană a luat-o pe ulei! A lovit-o strechea! S-a chinezărit de-a binelea! Însă, cel mai probabil, textul este deosebit de prost. Deh, nu toată lumea are blog ca al nostru!

Vrei să afli mai multe despre posibilitățile tehnologiilor Waterjet si FiberLaser?