Jet de apă sub presiune: aplicație la eliminarea tatuajelor

Folosirea unui jet de apă sub presiune nu ar trebui să conducă doar la ideea de a debita materiale mai ieftin sau mai rapid sau în forme mai complicate. Din fericire, tehnologia de tăiere cu jet de apă are și alte aplicații, cele din medicină de exemplu, pe care acum le vom trece ușor în revistă.

După cum ați remarcat, dorim să vă informăm și despre alte aplicații. Chiar dacă, totuși, noi ne ocupăm doar cu tăierea/prelucrarea metalelor, materialelor compozite, piatră și altele. Mai multe aflați dacă revedeți primul nostru Compendiu de tăiere cu jet de apă. Sau citind permanent blogul nostru.

Waterjet cutting-ul în medicină

Să spui în câteva fraze despre binefacerile introducerii uneltelor cu jet de apă sub presiune în medicină este o misiune lipsită de sorți de izbândă. Principala utilizare este realizarea unor cuțite, apoi a unor instrumente de curățare. Principiul este relativ simplu, perfect comparabil cu tăierile folosite în industrie. Marea deosebire este însă că în medicină, jetul de apă este steril și apa nu se recirculă. Apoi, cât de mare este presiunea, atât de profundă este tăietura.

Waterjet-ul este folosit în medicină în aplicații de chirurgie arterială, endoscopică și poate cea mai spectaculoasă este chirurgia estetică. În chirurgia estetică, tăierea cu jet de apă sub presiune se aplică la unele dintre cele mai solicitate intervenții: eliminarea negilor, îndepărtarea țesuturilor moarte, eliminarea tatuajelor.

tatuaj jet de apa sub presiune

Un jet de apa sub presiune nu poate fi atat de perfect ca editarea cu photoshop-ul! Adica vor ramane intotdeauna ceva urme… cicatrici… Deh, orice pe lumea asta costă!

Eliminarea tatuajelor prin tăierea cu jet de apă sub presiune

Această din urmă aplicație, eliminarea tatuajelor prin waterjet cutting pare a avea un viitor deosebit. Acum, prin tăierea cu jet de apă sub presiune, putem elimina ceea ce am făcut când eram tineri și (mai) naivi, după o noapte de petreceri sau din pură grandomanie.

Eliminarea unui tatuaj prin decuparea cu jet de apă este însă încă relativ nouă și, opinăm noi, fiind abia introdusă în arsenalul chirurgiei estetice nu a fost dusă la extrem prin precizia aprofundării. Specialiștii afirmă că este încă rar aplicată, iar unii dintre ei merg chiar mai departe și spun că este foarte dureroasă. Iar din acest ultim motiv se face doar sub condiția unei anestezii generale.

În principiu, eliminarea unui tatuaj cu un jet de apă foarte fin și cu o persistență considerabilă se face prin spălarea pigmenților deja expuși. Doar stratul colorat al pielii este deschis chirurgical iar riscul unor cicatrici poate fi diminuat foarte mult, zic unele cabinete medicale. Alte clinici de chirurgie estetică nu recomandă metoda cu jet de apă sub presiune, mai ales din cauza cicatricilor ulterioare.

Curățenia dentară cu jet de apă

O aplicație ceva mai comună în medicină a unui jet de apă sub presiune este cea care se referă la igiena dentară. Apărută în anii 80, tehnologia waterjet a însemnat o adevărată revoluție pentru tratamentele dentare, așa se face că acum nu remarcăm acest lucru.

Ceea ce se răspândește însă din ce în ce mai puternic sunt așa-zisele irigatoare bucale portabile. „Dușuri” dentare portabile, igiena oferită de jet de apă sub presiune în combinație cu o periuță de dinți, acestea sunt elemente din ce în ce mai întâlnite la oamenii moderni. Grăbiți, ocupați și cu o reală înțelegere a nevoii de igienă personală.

Vrei să afli mai multe despre posibilitățile tehnologiilor Waterjet si FiberLaser?