Când să fii hand-made devine cosmic…

Poate tăierea cu jet de apă să fie un instrument al artiștilor hand-made? Sau altfel spus, dacă și cât de mult se influențează calificativul de hand-made prin folosirea acestui procedeu de debitare a materialelor. Întrebări firești dacă avem în vedere că măcar în aparență noțiunea implică un anume gen de artă, cea lucrată (aproape) exclusiv prin metode manuale.

Oriunde ați căuta, orice dicționar ați lua în mână sau orice ați citi în mediul online, definiția de hand-made exclude (sau limitează) prelucrarea la o mașină. Referirea este evidentă și către tăierea cu jet de apă sub presiune.

tăiere cu jet de apă

Bijuterii tăiate cu jet de apă sub presiune

Discuția este însă doar în aparență una complicată, căci dacă waterjet-ul poate fi un instrument de artă, vezi, de exemplu, postarea noastră Sculptura prin tăiere cu jet de apă… de ce n-ar fi și pentru artiștii hand-made doar un instrument!? Este adevărat, unul foarte performant…

Holly Yashi are și tăiere cu jet de apă…

Ați auzit de bijuterii din niobium? Holly Yashi este o firmă americană care face astfel de bijuterii. Ele sunt comercializate în magazinul lor fizic din Arcata (California) sau în magazinul online, și mai cu seamă în acesta. Bijuteriile din (aliaje) ale nibiumului sunt tăiate cu o mașină de debitare cu jet de apă sub presiune. Furnizorul acesteia este Omax, o binecunoscută firmă producătoare de astfel de mașini.

paul lubitz

Paul Yashi Lubitz in fata masinii de taiere cu jet de apa sub presiune

Totuși, cei de la Holly Yashi nu pomenesc niciunde că taie metalul bijuteriilor lor cu un jet de apă abraziv. De ce? Probabil din rațiuni comerciale, firma având un renume de bijutieri care lucrează manual totul.

Afacerea cu bijuterii a pornit ca mai toate afacerile americane, într-un clasic garaj. Este leitmotivul deja devenit clasic al poveștilor de succes. Evidența folosirii de către Holly Yashi a acestui procedeu de debitare rezultă din însăși fotografia postată pe site cu patronul acesteia. O imagine însă fără explicații și pe care o poate interpreta doar un profesionist în afacerile de tăiere cu jet de apă.

Niobium… prescurtat!

Niobium este un metal dur, rar și de culoare alb-cenușie. Mai este cunoscut sub denumirea de columbium. A existat chiar și o controversă în legătură cu acesta, inițial crezându-se că e vorba de două elemente chimice diferite, aspect asupra căruia nu insistăm în textul de față. Proprietățile fizice ale nibiumului care-l fac remarcat sunt în primul rând duritatea și maleabilitatea.

În aliaj cu oțelul dă acestuia o proprietate de mare rezistență la agenții chimici. Felul în care rezistă la acțiunile corosive este una din caracteristicile pentru care se folosește în unele instalații cosmice de către cei de la NASA.

Așadar, cele enumerate mai sus ne explică de ce bijutierii de la Holly Yashi folosesc o mașini de tăiere cu jet de apă sub presiune. Adică sunt un fel de hand-made moderni și cosmici!

Vrei să afli mai multe despre posibilitățile tehnologiilor Waterjet si FiberLaser?